Elsődleges fülek

Lalitá

Első találkozásom Sivananda mester tanításaival el nem mondható, felemelő élmény volt. Egész lényemet azonnal áthatotta, életem részévé vált. Rögtön tudtam, hogy a jóga az, amit addig kerestem, s világossá vált az út, amit járnom kell. Óriási változást hozott életemben. A felpörgetett, stresszes mindennapokba megnyugvást, békét csalogatott a rendszeres napi gyakorlás. Kezdtem megtalálni az egyensúlyomat, amit valahol, valamikor elveszítettem.A jóga által nyugalom, béke költözött lényembe. Nagyon hamar tudatosult bennem, hogy a jógára minden embernek szüksége lenne ahhoz, hogy teljes, kiegyensúlyozott, nyugodt életet élhessen. Ismerőseim körében érdeklődést váltott ki az a boldogság, energia, ami belőlem árad a napi gondok ellenére. Sokat beszélgettünk a jógáról, kérdésekkel árasztottak el, amikre magam sem tudtam mindig a választ. Egyre többet szerettem volna én is tudni, s a felém áradó kérdésekre válaszolni. Ezért elvégeztem a Jógaoktatói tanfolyamot itt a Sivananda Jógaközpontban. Közben egyre jobban tudatosult bennem, hogy minél több emberrel kell a Mesterek tudását megosztani ahhoz, hogy szeretet, béke lehessen itt piciny hazánkban és a nagyvilágban is. Szívemből vágytam, s most is vágyom arra, hogy tovább adjam mindazt, amit kaptam Sivananda Mestertől s oktatóimtól, amiért nagyon hálás vagyok nekik.Szeretném minél több emberbe elvetni a jóga tudásának csíráját, ahogy azt a Mester is fogalmazta:
 „Vess el egy gondolatot, lesz belőle egy cselekedet.
Vess el egy cselekedetet, lesz belőle egy szokás.
Vess el egy szokást, lesz belőle egy jellem.
Vess el egy jellemet, lesz belőle egy emberi sors.” 

 

Jógaoktatás és terápia

Jógát szerettem volna oktatni, nem gondoltam, hogy terápiával kellene foglalkoznom, hiszen ha a jógát valaki elkezdi gyakorolni, akkor nem lesz szüksége a terápiákra, mivel a jógával egész testünkre, lényünkre jó hatással vagyunk. Mentálisan, fizikailag és lelkileg is tökéletes egészségnek örvend az, aki napi szinten gyakorol. A gyakorláson, nem csak az ászanákra, légzőgyakorlatokra gondolok. Ahogy azt Mesterünk leírta a Jógaszintézisben, a jóga mind a négy ágát építsd be az életedbe, akkor lesz a fejlődésed harmonikus, akkor lesz egyensúly testileg, mentálisan, lelkileg…
Persze más a gondolat és más a valóság :-). A legtöbb ember akkor keresi a jóga tanításait, amikor már probléma van. Sok esetben elég elkezdeni a rendszeres jógagyakorlást, s enyhülnek, majd megszűnnek a problémák. Ám vannak esetek, amikor szükség van a célirányzott segítségre.  

Ahogy az ember kapja az üzeneteket, szinte úgy érzi, hogy valaki fogja a kezét és vezeti egy úton előre. Ha figyelünk, ezt megtapasztalhatjuk.
Nálam is ez így történt és történik most is. Már az első jógaórámon megtaláltak olyan emberek, akiknek terápiás szinten is szükségük volt segítségre, és nem csak gerinc problémák miatt. Eleinte ezekre a kérdésekre csak tapasztalt oktatóktól tudtam én is választ kérni. Ezért döntöttem úgy, hogy elkezdek a jógaterápiával mélyebben foglalkozni.

Találkoztam Kiss Violával, akinél elvégeztem az egészségügyi és a természetgyógyász modulokat, amikből az ETI-nél tettem le a vizsgákat. Nála rengeteget tanultam, elképesztően hatékonyan adja át, szinte belefolyatja az ember fejébe a tudást. Ezeken a továbbképzéseken még jobban tudatosult bennem, hogy az embereknek sokat tudunk segíteni.

A vizsga után elvégeztem az Alternatív mozgás és masszázsterapeuta képzést. Ezen belül Jógaterápiát és Thai masszázst tanultam, amiből 2013-ban vizsgáztam, s kaptam diplomát az ETI-nél.

2012-ben kezdtem el Bene Máté gerincterapeuta gerincterápiás képzéseire is járni, ahol rengeteget tanultam a gerincterápiáról, gerincbetegségekről. Fantasztikusan adja át ő is a benne lévő tudást, sokat tanultam tőle is. Elvégeztem nála a kezdő, a haladó és a gerincterápiás mesterképzést is.

Tanfolyamaimon azóta is rendszeresen „bevonzom” a különleges, terápiás eseteket. Az alaptanfolyamokon főként gerincproblémákkal találkozom, s hála a vezetőmnek, mindig találunk biztonságos és hatékony megoldást, segítséget.

Nagyon fontos, hogy mindenki tudatosítsa magában, csak akkor működik minden terápia, ha magunknak is segítünk a rendszeres gyakorlással. Rendszeres jógagyakorlás = egészség!!!!