A Sivananda Jógaközpont története

New Yorktól Indiáig (1993-1995)
A magyarországi Sivananda Jógaközpont gyökerei Indiába és New Yorkba nyúlnak vissza. Jógaközpontunk vezetője, Omkára (Veres András) 1993-ban került kapcsolatba a new york-i Sivananda Jóga Védanta Központtal. Kétéves ismeretség után a központ vezetőjének, Szvámi Gadzsánanámanda ösztönzésére 1995-ben Omkára elvégezte Indiában a Sivananda jógaoktatói tanfolyamot.

Spirituart Jóga Stúdió (1995-1996)
Omkára hazatérése után megalapította a Spirituart Jógastúdiót azzal a céllal, hogy Szvámi Sivánanda és tanítványa Szvámi Visnu-dévánanda testi és lelki egészséget javító jógatanításait megismertesse az érdeklődőkkel. A stúdió formát rövid idő alatt kinőttük, és működésünkhöz az alapítványi formát választottuk.

Spirituart Jóga Alapítvány - Sivananda Jógaközpont (1996)
Közhasznú szervezetünket, a Spirituart Jóga Alapítványt 1996. február 8-án jegyezte be a Fővárosi Bíróság. Az alapítvány formai keretét a Sivananda Jógaközpont adja.

Az indulásnál egyetlen kincsünk a Sivánandától származó jógaismeret volt. E magból nőtt ki néhány év alatt az ország egyik legjelentősebb jógaközpontja. A kezdeteknél egyszerre kellett mindent csinálni: helyet bérelni, alaptanfolyamot vezetni, pénzt gyűjteni jógaközpontunkra, és képezni a jövő jógaoktatóit. Rövid időn belül minden érdeklődő számára tudtunk programokat kinálni kezdőtől az oktatói szintig.
Lelkes munkánk támogatókat, szimpatizánsokat és céljainkért tenni tudó embereket gyűjtött körénk.

Sivananda új otthona megnyílik Budapesten (2004)
E munka első gyümölcseként 2003-ban megvásároltuk a Budapest II. kerület Volkmann utcai jógaközpontot. Az átalakítást követően 2004. április 8-án az Indiai Nagykövetség első titkára és a II.kerület polgármestere ünnepélyes keretek között adta át új otthonunkat, mely jógázóink gyakorlását szolgálta egészen 2010. június 18-ig

Hegyvidéki jógapihenőhely (ásram) vásárlása (2006)
2006-ban jógapihenőhelyet (ásramot) vásároltunk Pilisszentléleken. Ásramunk az erdő szélén, hegyi patak partján, a 2441 nm területen elhelyezkedő házzal valódi oázist tudunk biztosítani a nyugalmat, csendet, jó levegőt kedvelő jógázóinknak. Itt tartjuk jógahétvégéinket és a nyári jógavakációkat is.

Új jógaterem vásárlása (2008)
2007. novemberében új jógatermünk megvalósításához indítottak gyűjtést tagjaink és szimpatizánsaink, hogy elkerüljük a bérlemények változó színvonalát. Ennek eredményeként 2008-ban a Volkmann utcai Jógaközponttal azonos épület földszintjén sikerült megvásárolni egy 54 m2-es lakást. A jógázáshoz szükséges átalakítások után 2009. márciusától 2010. június 18-i elköltözésünkkig ott is folyamatosan tartottunk tanfolyamokat, foglalkozásokat.

Önálló, kertes ingatlan vásárlása, a Jógaközpont költözése (2010)
2010. június 18-án Jógaközpontunk átköltözött az alapítványunk által megvásárolt, 1028 Budapest, II. kerület, Szegfű u. 2. sz. alatti kétszintes, önálló kertes ingatlanba.

Jógaközpont bövítése (2017)
A Szegfű utcai Sivananda Jógaközpontot egy szép, új épületszárnnyal bővült. ahol további három hangulatos jógaterem, egy kedves közösségi tér és három új öltöző is helyet kapott.
A fejlesztéssel hamarosan végre megvalósul a bentlakásos rész a régi épület emeleti szintjén, kétágyas szobákkal, mellyel a jóga magasabb, elmélyültebb szintjeinek gyakorlásához is tudjuk majd biztosítani a szükséges feltételeket.
Az új szárnyra jelentős hitelt vettünk fel, melynek törlesztésében te is tudsz segíteni. Nézd meg ide kattintva, hogy hogyan.