NAVARÁTRI - ISTENI ANYA ÜNNEPE

Szeptember 29 – október 8 között ünnepeljük a Navarátrit.

A szó “navarátri” jelentése: kilenc éjszaka, ugyanis kilenc éjjelen, vagyis tíz napon át tart az ünnep. Ilyenkor az Isteni Anya 9 formáját ünnepeljük.

Az első három éjszakán Durgát, vagyis az Isteni Anya pusztító aspektusát ünneplik a tudatlanság, sötétség, fájdalom felett. A következő három éjszakán Laksmít, a teremtő aspektust, a jóság és egyéb nemes tulajdonságok megszilárdulását. Az utolsó három éjjelen pedig Szaraszvatít, a tudás aspektusát imádják, a tudást a Lélek természetéről, miszerint mi mind tökéletes, halhatatlan Lelkek vagyunk.
A tizedik nap a Vidzsaja dasamí, vagyis a győzelem napja (Duséra, Daszara). Ezen tizedik napon ünneplik a tudás győzelmét a tudatlanság felett, a jó győzelmét a gonosz felett.

Ez az ünnep az Isteni Anya jelenlétével segít legyőzni egyéni akadályainkat, melyek az önzésből, kételyből, irigységből stb. fakadtak. Elmélyíti erényes tulajdonságainkat mint a szeretet, nagylelkűség, őszinteség, elégedettség, önzetlenség stb. Megszilárdítja a tudást valódi Önvalónkról.

ÓM Dum Durgájai Namaha!
ÓM Srí Mahálaksmjai Namaha!
ÓM Aim Szaraszvatjai Namaha!

Dicsőség az Isteni Anyának!