RÁDHA TÖRTÉNETE

" A szatszang előtt megleltem Szvámí Vénkatésánandát, és így szóltam hozzá: Mivel úgy tűnik, Rádhá volt az előző nevem, szeretném megismerni a történetét." Kedves mosolyával, abbahagyta, amit éppen csinált és megkért, hogy üljek le. Majd mesélni kezdett.
"A hagyomány szerint Rádhá egy férjes asszony volt gyerekekkel. Olyan őszinte és nyílt odaadással szerette az Úr Krisnát, hogy várható volt,hogy egy nap személyes élményben lesz része vele. Mélységes vágyakozásának és odaadásának könnyei a nyakában lévő füzér fagolyóit igazgyönggyé változtatták. Egy nap az Úr Krisna elküldte hozzá egyik hírnökét, hogy egy gyöngyöt elkérjen a füzérből. Ám Rádhá nem akarta megbontani a füzért, és a 108 golyó szent számát akár eggyel is csökkenteni, ezért azt mondta a hírnöknek, hogy nem adhat.

Egy kis idő elteltével a hírnök újra visszatért ugyanazzal a kéréssel, de ugyanazt a választ kapta Rádhától. Mire a hírnök azzal válaszolt, hogy az Úrnak azért van szüksége egy gyöngyszemre, mert gyöngyfát akar ültetni. "Ostobaság" , felelte Rádhá, "senki nem ültethet gyöngyfát." Az Úr Krisna hírnöke egyenesen a szemébe nézve így szólt. " Elfelejtetted, hogy semmi sem lehetetlen az Úr számára." Rádhá elgondolkodott ezen, majd gyors elhatározással levette a füzért a nyakából és átnyújtotta a hírnöknek a következő szavakkal. "Tessék, vidd el neki az egész füzért."

Rádhá ezután folytatta szertartásos imádatát az Úr Krisna iránt. Egy nap a hírnök megint megjelent és most arra kérte Rádhát, hogy kövesse őt, mert az Úr szeretné megmutatni neki a gyöngyfát. Rádhá sértve érezte magát a büszkeségében, hogy az Úr ennyire ostobának gondolja, hogy ehiszi azt a mesét, s azt gondolta, hogy ha elmenne, kinevetnék és kigúnyolnák a naivitásáért. Másrészt viszont nagyon kíváncsi volt, ezért végül követte a hírnököt.
"Amikor az erdőben egy ligetbe értek, az Úr Krisna megjelent, s közelebb intette magához Rádhát, még a fák is széthajoltak, hogy utat engedjenek. S egyszerre ott állt középen a gyöngyfa, szikrázóan, csillogóan. Rádhá ámulatba esett. Nem tudott hinni a szemének. Ekkor az Úr Krisna leszakított egy gyöngyöt a fáról, és belehelyezte a Rádhától kapott füzér másik 107 golyója mellé, majd odafordulva hozzá a nyakába akasztotta a füzért.

"Érdekes dolog," folytatta Vénkatésánanda, "hogy a kereszt, amelyet Gurudévnek hoztál Rádhá és Krisna színeit idézi - feket ónix arany szegéllyel, mely Rádhá gyötrelmét és tiszta vágyódását jelképezi - s hogy a gyöngyök mit szimbolizálnak rajta, azt mostmár te is tudod."

(Szvámí Sivánanda: Rádhá - Egy asszony útkeresésének naplója, részlet)