NE LEGYENEK ELVÁRÁSAID!

„Ne legyenek elvárásaid. Mert az elvárás nyugtalansághoz vezet, és gyakran csalódottsághoz. Nap mint nap várod a postást. És végül nem hozza azt a fontos levelet, amit a barátodtól vártál. A csalódottságod nem ismer határt.
Minek mindez a lelki kín? Ha nincs elvárás, nincs csalódottság. Bármilyen élvezet vagy szenvedés rendeltetett neked, azt élvezni és szenvedni fogod. Sem te, se senki más nem tehet hozzá vagy vehet el a neked szánt élvezet vagy szenvedés mennyiségéből. Ha tudod ezt, miért pazarolnál időt és energiát a nyugtalankodásra? Felejtsd el a múltat. Ne gondolj a holnapra. Élj a mában. Legjobb képességeid szerint teljesítsd kötelességeidet, ahogyan azok eléd kerülnek. Van egy Isten, aki az eredményekért felelős.
Néhányan azt mondják: „Nem érdekel, mi történik velem. De másokért aggódom.” Ez is egy fajta tudatlanság. Ne aggódj fiad őrültsége miatt, vagy hogy lányod megszökött valakivel. Mindenképpen tedd meg, amit csak tudsz, hogy csökkentsd az élet tragédiáit, de egy jottányit se aggódj. Minden egyes embert előző Karmája irányítja (A világ „racionalistáinak” dacára), senkinek sincs hatalma ahhoz, hogy egy hajszálnyit is változtasson egy másik ember sorsán. Még amikor látszólag A segít vagy árt B-nek, az Isten az, (jobban mondva B előző karmája) ami működik A-n keresztül, és nem A maga. Mihelyst megértetted ezt, nem
fogsz aggódni másokért vagy magadért. Az aggodalom elszívja az energiát, és időpazarlás. Ez gyengeség. Az a férfi, aki aggodalmaskodik, felfedi tudatlanságát a spirituális törvényeket illetően.”
Szvámí Sivánanda tanításai a lelki békéhez