MÜZLISZELET JÓGIKUSAN

A müzli szeletekkel van néhány rosszabb tapasztalatom, így amikor az áprilisi Indiai úti beszámolós szatszangon megkóstoltam az alábbi recepttel készült házi müzli szeletet, rögtön tudtam, hogy már csak ilyet fogok enni :-). Íme Dr. Húsvéth Renáta receptje, hogy ti is el tudjátok készíteni otthon is :-)

Szuper egészséges: csak nyers, természetes aszalványokat, olajos magvakat tartalmaz. Nagyon izgalmas és az alkotás öröméhez hozzájárul, hogy kedvünkre válogathatjuk össze a hozzávalókat az ízlésünknek megfelelően.

Kell hozzá egy aprítógép, mely a kemény magvakat is könnyedén összetöri. De nyújtófával is durvára tudjuk törni a magvakat. Ügyeljünk arra, hogy ne zúzzuk porrá, lisztszerűvé. Hiszen a müzlit mutatóssá teszi, ha kisebb darabkákra aprítjuk az alkotóelemeket. Az aszalt gyümölcsök végtelen tárházát alkalmazhatjuk.

Aszalt sárgabarackos házi müzli 1.

Aprítógépben darabossá törünk külön-külön

  • kb. 200 g hántolt mandulát,
  • 200 g sótlan pisztáciát,
  • 100 g napraforgómagot.

Ezt beleöntjük egy keverőtálba és hozzáadunk:

  • 100 g pattogatott amarantot (bio boltokban kapható, ez könnyűvé teszi a szeleteket)
  • ízlés szerint kókusz chipset
  • 250 g aszalt sárgabarackot durvára aprítva
  • 50 g mazsolát, illetve aszalt meggyet

Összekeverjük. Rácsurgatunk kb. 2,5 evőkanál mézet. Felforrósítunk ehhez a mennyiséghez kb. 7 evőkanál vizet 7 evőkanál nyírfacukorral (xilit). Amikor épp csak felforrt a szirup, ráöntjük a tálban az eddig kapott összetevőkre. Sűrű masszává keverjük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tetejére ráhelyezett sütőpapíron nyújtófával egyenesre, ujjnyi vastagságúra formázzuk.

Kicsit állni hagyjuk, majd tetszés szerinti méretekre vágjuk.

Aszalt szilvás házi müzli diófélékkel 2.

Aprítógépben darabossá törünk külön-külön

  • 100 g pekándiót,
  • 100 g házi diót,
  • 50 g brazil diót,
  • 50 g kesudiót,  50 g mandulát

Ezeket keverőtálban összekeverjük és hozzáadunk:

  • 80 g pattogatott amarantot (bio boltokban kapható, ez könnyűvé teszi a szeleteket)
  • kókusz chipset tetszés szerint
  • 250 g aszalt szilvát durvára összevágva

Összekeverjük. Rácsurgatunk kb. 2,5 evőkanál mézet. Felforrósítunk ehhez a mennyiséghez kb. 7 evőkanál vizet 7 evőkanál nyírfacukorral (xilit). Amikor épp csak felforrt a szirup, ráöntjük a tálban az eddig kapott összetevőkre. Sűrű masszává keverjük.

Ha kihűlt, ínyencek adhatnak hozzá darabokra tört csokoládét, esetleg aszalt meggyet.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tetejére ráhelyezett sütőpapíron nyújtófával egyenesre, ujjnyi vastagságúra formázzuk.

Kicsit állni hagyjuk, majd tetszés szerinti méretekre vágjuk.

„A lehetőségek tárháza végtelen, az első sikeres házi müzli után nem lehet abbahagyni és többé nem vásárolunk majd tartósítószerekkel teli termékeket a boltokban. Kedvet kapunk az ízlésvilágunknak megfelelő kombinációkra, a kedvenc aszalt gyümölcsökkel, kedvenc magvakkal. Alkalmazhatunk zabpelyhet, goji bogyót, kókuszreszeléket, chia magot, gesztenyét, sok-sok egyéb nyers finomságot. Az egyik kedvencem a nyers darált mák házassága aszalt meggyel, olajos magvakkal, a szokásos módon elkészítve. Idővel tudni fogjuk, mennyi szirupot főzzünk a nyírfacukorból a kívánt mennyiséghez.
Mindenkinek ajánlom szeretettel, hiszen a jógikus, vegetáriánus táplálkozás során kiemelten figyelni kell a fehérjeszükségletre, az olajos magvak növényi fehérjeforrásaink kiemelkedő képviselői. Bővelkednek vitaminokban, illetve ásványi anyagokban egyaránt. Nagyobb mennyiségben cink, mangán, kalcium, magnézium, vas és kálium található bennük. Antioxidáns hatásukról is említést kell tennünk, hiszen gazdagok a B, E-vitaminban. Pótolják a megfelelő zsiradékbevitelt is, amely ahhoz kell, hogy a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) megfelelően tudjanak felszívódni. Rendkívül táplálóak, különösen ajánlott a téli hónapokban. Az aszalt gyümölcsök pedig rengeteg oldható rostot tartalmaznak. Glikémiás indexük alacsony, káliumtartalmuk magas, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak szintén.” Szeretettel Renáta