Miért ünnepeljük a mester születésnapját?

Kérdés: Ha a lélek csakugyan halhatatlan, akkor a Mester miért ünnepli meg a születésnapját, amely tulajdonképpen a testhez tartozik?
Szvámi Sivánanda válasza:

Nem ünneplem a születésnapomat. A hívők azok, akik ezt teszik. A születésnapok megünneplése nem más, mint tisztelgés Brahman előtt. Tisztelegni a Guru előtt egyben tisztelgés Brahman előtt is. A hívők örömüket lelik a születésnap megtartásában, és ezt önnön javukra fordítják, általa emelkedetté válnak. Évről évre, egyfajta spirituális hullám jön létre, amikor a születésem napját ünneplik. Az esemény mind több és több emberhez juttatja el a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerüljenek a Divine Life Society szervezetével, megismerhessék a tanításaimat. Az ünnep rendszeresen emlékezteti a követőket az élet valódi céljára. Ösztönzést ad számukra a szádhanájuk folytatására.

A hívek vallásos, befogadó beállítottsága magához vonza a Guru és Isten áldását, és ez szétárad a résztvevők között. A béke, a szeretet és az odaadás gondolata, mely áthatja a híveket, tovább árad, és táplálja a világunkban a békevágyat, a harmóniát és a spirituális jólétet. A Hinduk jól meghatározott céllal ünneplik az olyan vallási vezetők, bölcsek és szentek születésnapját, mint Buddha, Sankara és Mahavira. A Hindu naptár tele van vallási ünnepekkel, és ezek megtartása egy-egy lökést jelent az ünneplők számára az életük valódi céljának megvalósításában, Isten megtapasztalásában. Minél több ilyen különleges, megszentelt napot tartunk, annál több inspirációt kapunk a spirituális fejlődésünkhöz.