Hasznos segítség a lelki békéhez - Törődj a magad dolgával

Köztudomású tény, hogy a jó egészség és az anyagi biztonság nélkülözhetetlen a lelki békéhez. Sokan mégis, bár megadatik nekik mindkettő, az örökös lelki nyugtalanság állapotában vannak. Te is ebbe a kategóriába tartozol? Ha válaszod „igen”, olvasd ezt tovább. Nagy valószínűséggel a problémádat te magad hozod létre, ami így elkerülhető. Lássuk hogyan.

Ha már felállítottál magadnak egy eszményképet, kezdj el hű lenni magadhoz. Gondolataid, szavaid és tetteid között hozz létre mind nagyobb és nagyobb összhangot. Mondd, amit gondolsz és tedd, amit mondasz. Vess el minden képmutatást. Távolíts el minden képmutatást az életedből. A képmutatás nyílt ellensége a lelki békének. Anyagi síkon azokhoz hasonlíts magad, akik nálad kevésbé szerencsések, spirituális szinten azokhoz hasonlítsd magad, akik szerencsésebbek nálad. Ez majd anyagi szinten elégedetté tesz, spirituális szinten pedig felébreszti benned az elégedetlenséget. Ily módon létezik előrelépés és béke. De ha pont fordítva csinálod, nevezetesen, ha azokhoz hasonlítod magad, akik anyagilag jobb helyzetben vannak, és spirituálisan alacsonyabb szinten, - és sokan pont ezt teszik – ez azzal a katasztrofális hatással jár majd, hogy materiálisan elégedett leszel, spirituálisan pedig büszke. Biztos út a pokolba.

Ragaszkodj néhány kipróbált baráthoz. Ne szerezz újabb és újabb ismeretségeket. Bárkivel ne kerülj intim viszonyba. A bizalmaskodás megvetést szül, megzavarja az érzelmeket, háborgatja a lelki nyugalmat.

Csak akkor beszélj, ha valami célod van vele. Tartózkodj minden szükségtelen beszédtől. Szavaidat fontold meg. Még az ártatlan, jó szándékú szavak is gyakran félreértéshez és viszályhoz vezetnek. Senkinek ne adj tanácsot semmiben, hacsak nem kérnek rá. Törődj a magad dolgával.

Hasznos segítség a lelki békéhez – Szvámi Sivánanda tanításai