Dhál, avagy indiai leves

Hozzávalók:

- 25 dkg vöröslencse (vagy felezett mungóbaba,esetleg sárgaborsó)

- 2 ek. ghí vagy olaj

1 kk. fekete mustrámag

- 1 kk. őrölt római köméyn

- 1 ek. friss, reszelt gyömbér

- 6-8 currylevél (ázsiai fűszerboltban kapható)

- csili ízlés szerint

- 1/2 kk. aszafoetida

- 1/2 kk. kurkuma

- egy csokor korienaderlevél apróra vágva

- friss citromlé

- 2,5 kk. só

 

A lencsét alaposan megmossuk és négyszeres vízben feltesszük főni. Közben elkészítjük a fűszeralapot hozzá.

A zsiradékot felmelegítjük és kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Megpirítjuk rajta a római köményt, a gyömbért és a currylevelet. Majd jöhetnek a porfűszerek: csili, aszafoetida, kurkuma. Ha a lencse megfőtt, hozzáadjuk a kész fűszeralapot. Ha sűrű lenne a leves, tegyünk még hozzá egy kevés vizet, hogy krémleves állagú legyen. Sózzuk, összeforraljuk és kész is :)

Frissen facsart citromlével megcsepegtethetjük a levest és friss korianderrel tálalhatjuk.

Természetesen ha valaki még ennél is fűszeresebben szereti, nyugodtan a saját szája íze szerint tehet még bele a fűszerekből.

A vöröslencse jótékony hatásai

  • Gazdag különféle tápanyagokban, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, 24-26 % fehérjét tartalmaz
  • Vegetáriánusok egyik kedvenc és gyakran fogyasztott étele.
  • Nem tartalmaz koleszterint és telített zsírokat, fehérjében és aminosavakban mégis gazdag táplálékunk.
  • Szénhidráttartalma jelentős, azonban mivel lassan felszívódó formában tartalmazza azokat, mérsékelten emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjében is megállja a helyét.
  • Káliumban gazdag, amely ásványi anyag kulcsfontosságú a szövetek, különösen az ideg- és izomszövet működésében
  • Ásványi anyagjai közül kiemelkedik még a cink
  • A lencse tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort
  •  A B-vitamin csoport számos tagját tartalmazza
  • A-vitaminja hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez, a bőr és szövetek épségéhez, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, valamint az immunrendszer erősítéséhez.
  • Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok mielőbbi kiürülését, ezáltal a káros anyagok is gyorsabban távoznak szervezetünkből.