Sivánanda Jógablog

JANMASTAMI - AZ ÚR KRISNA SZÜLETÉSNAPJA

Krisna azért  jön el az anyagi világba, hogy híveit megörvendeztesse jelenlétével és enyhítsen evilági szenvedéseiken, illetve az iránta érzett hiány fájdalmán. Az emlékezés fennkölt pillanatai visszatükrözik azokat a hangulatokat, amikor Krisna megjelent a Földön, egy szeptemberi napon, éjjel 12 órakor, és a sötétség ellenére a már szirmaikat becsukó virágok is kinyíltak örömükben.

MIÉRT LEGYÜNK VEGETÁRIÁNUSOK?

MIÉRT LEGYÜNK VEGETÁRIÁNUSOK?

A jógi teste, mint a lélek hordozóeszközére tekint, ezért a legnagyobb tisztelettel és gondoskodással vigyáz rá. Igyekszik megérteni különböző formák lényegi egységét, a minden életben közös alapelveket. E mentalitáshoz egyszerű vegetáriánus ételek fogyasztása szükséges, az energia, a test és az elme tisztaságának biztosításához.                                                                                                                          

AHOL AZ ÉG ÉS A FÖLD ÖSSZEÉR

Az un. erőhelyeken, vagy szakrális helyeken az energiákat sokkal intenzívebben érzékelhetjük,tapasztalhatjuk meg.  Ezeken a pontokon jelen lévő energiák tiszták és magasabb rezgésűek, ezért az itt töltött idő lelket megnyugtató és a testi bajoknak enyhülést hozó.

SIVÁNANDA A JÓGAÁSZANAKRÓL

A jóga rendszere nyolc angát, azaz tagot vagy lépcsőfokot foglal magába, melyek a következők: jama, nijama, ászana, pránájáma, pratjáhára, dháraná, dhjána és szamádhi. Az első két lépcsőfok a jama és a nijama, az erkölcsi tiltások és szabályok rendszere. Az ászana a nyolctagú, vagyis astánga jóga harmadik lépcsőfoka, a pránájáma pedig a negyedik.

KUNDALINÍ – AZ ŐSENERGIA

KUNDALINÍ – AZ ŐSENERGIA

A kundaliní az az ősenergia, amely a legalsó, múládhára csakrában helyezkedik el alvó, potenciális állapotban. Ez az egyéni testben rejtőző kozmikus erő. Olyan elektromosan vibráló, tüzes, titokzatos energiáról van szó, amely minden szerves és szervetlen anyag hatalmas ősereje. Kundala azt jelenti, „összetekeredett”. A kundaliní egy összetekeredett kígyóhoz hasonlatos, innen kapta a nevét.

Útmutató napi cselekedeteinkhez

„A XX. század jelen évtizedében élő modern embernek nagy szüksége van egy megbízható vezetőre, mely utat mutat neki a Fényhez. A ma embere sötétben tapogatózik. Amerre csak néz, problémát talál, megoldást viszont semerre sem. Nem tudja milyen irányba menjen, milyen életrendet kövessen, és hogyan mozdíthatná elő a dolgok jobbra fordulását. Ezért életét a nyugtalanság, boldogtalanság és a bonyodalmak töltik ki. Bhagavad Gítá  olyan bölcsességet és gyakorlati tanításokat tartalmaz, melyek magukban hordozzák a válaszokat a mai ember életének előbb említett problémáira.
 

RÁDHA TÖRTÉNETE

" A szatszang előtt megleltem Szvámí Vénkatésánandát, és így szóltam hozzá: Mivel úgy tűnik, Rádhá volt az előző nevem, szeretném megismerni a történetét." Kedves mosolyával, abbahagyta, amit éppen csinált és megkért, hogy üljek le. Majd mesélni kezdett.

MÁKOS LINZERCSILLAG

Hozzávalók 50-60 darabhoz

Tésztához

  • 250 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak vaniliáscukor
  • 200 g margarin
  • 100 g őrölt mák
  • 100 g őrölt mandula / dió

Töltelékhez

  • kb. 200 g barack / szilva / málnalekvár

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

SIVÁNANDA JÉZUSRÓL

Jézus palesztinai zsidóként született, Mária és József gyermekeként. Szerény volt és alázatos. Egész életén át olyan feddhetetlen maradt, mint egy gyermek. Türelmes volt, jóságos és könyörületes. Habár Palesztinában prédikált, jógi volt Ő, minden szempontból.

Oldalak