Hatha Jóga Pradípika nyári tábor

Hatha Jóga Pradípika

A tábor célja, hogy a Hatha Jóga Pradípiká írásművet betűről betűre közösen feldolgozzuk mind értelmezésben, mind gyakorlatban.

A tanfolyam-táborról:

A tanfolyam során részletesen megismerkedünk a Hatha Jóga Pradípikával (HJP), a Rádzsa jóga egyik klasszikus alapművével, amely pontos (bár kódolt formájú) utasításokat tartalmaz arra nézve, hogy hogyan tudjuk a bennünk szunnyadó potenciális energiát a hatha jóga szádhana (egyéni fejlődési út) segítségével dinamikus energiává változtatni. Ez a tanfolyam ajánlott minden olyan jógagyakorló számára, aki mélyebben meg akarja érteni a hatha jóga spiritualitását és saját gyakorlását el akarja mélyíteni.

Megismerkedünk a:

1. Jámákkal (erkölcsi irányelvek)
2. Nijámákkal (jógi magatartására vonatkozó szabályok)
3. Ászanákkal (jóga testhelyzetek)
4. Kríjákkal (tisztító gyakorlatok) 
5. Pránájámákkal (légző gyakorlatok)
6. Bandhákkal (energiazárak)
7. Mudrákkal (kéz-, testtartások, melyekkel a pránát áramoltatjuk)
8. Meditációval (fókuszban az ánahata - belső - hangok, melyeket akkor észlelünk, mikor az energiacsatornák kitisztultak) 

HJP tanfolyam-tábor napirendje:

5:30 Ébresztő
6 – 8h Szatszang, benne HJP tanulmányozása
8:30 – 10:30 Ászana/pránájáma óra
11 – 12h Étkezés
12 – 13h Karma jóga* / pihenés
13 – 14h Hatha Jóga Pradípiká tanulmányozása
14:30 – 17:30 Ászana/pránájáma óra
18 – 19h Étkezés
19 – 20h Karma jóga/pihenés
20:00 – 22h Szatszang, benne HJP tanulmányozása
22:30 Villanyoltás

*Önzetlen szolgálat: a táborban minden feladatot mi magunk látunk el: pl. főzés, mosogatás, terítés, ászana órák előkészítése, stb. Az önzetlenül végzett munka megtisztítja az ember szívét. A feladatokat/vállalásokat az első nap alkalmával beszéljük meg.

FONTOS tudnivaló! mivel a tanfolyamon egyre inkább az energiákkal (prána) fogunk foglalkozni, elengedhetetlen a vegetáriánus táplálkozás, vagy legalább a tábor kezdete előtt egy hónapra fokozatosan elhagyni a húst. További feltételek:

  • ászanák rendszeres gyakorlása
  • alap légzés technikák ismerete és gyakorlása, úgy mint hasi légzés, teljes jóga légzés, anulóma vilóma (váltott orrjukú) és kapálabháti (fujtató légzés)

Szeretettel várunk ismétlőket és új érdeklődőket.