rovat:

Jógaoktató képzés

Jóga

         

A Sivananda Jógaközpont 2014. május 5-én hétfőn 18.00-kor indítja el jubileumi XXV. jógaoktatói tanfolyamát.

A képzés célja

Olyan oktatók képzése, akik megismerve és megtartva a tradicionális jóga értékeit, képesek azokat a mai kor emberének átadni. A megszerzett tudással megismerik és megismertetik a belső béke elérésének eszközeit, a jógázók testi-lelki egészségének fejlesztését, önkiteljesedését szolgálják.
 
Várunk tehát, ha
- autentikus tudásra vágysz
- a jóga egészét akarod megismerni
- minősített vezető jógaoktatóktól akarsz tanulni
- fontos számodra a jó közösség
 
"Ha nincs béke belül, a társadalom egyes tagjaiban, akkor kívül sem létezhet. Reméljük, hogy mindenki, aki ezt a tudást megszerezte, továbbadja másoknak is." (Szvámi Vísnu-dévánanda)
 

2013. októberig 327 fő szerzett jógaoktatói oklevelet a budapesti Sivananda Jógaközpontban.

Pillanatképek a jógaoktatói tanfolyamról a Képek, videók menüpont alatt.
 
A tanfolyam tematikája, módszertana:
 
A Sivananda Jógaközpont alapító tagja a Magyar Jógaoktatók Szövetsége Egyesületnek (MJSZE). E szervezet a Sivananda Jógaközpontot oktatási rendszerének tematikája és minősége alapján "Minősített jógaközpont" és "Minősített jógaoktató-képző és továbbképző szervezet" védjegy viselésére jogosította fel az 1/2007.11.18. / OMB határozatában,. Így a nálunk végzett jógaoktatók kérhetik és megkapják az MJSZE-től a "Minősített Jógaoktató" védjegy adományozását.
A Sivananda módszer a Nemzetközi Jógaszövetség által is elismert képzési módszer. A tanfolyam évtizedek óta bevált és kiforrott oktatási módszerre épül. Anyagát mesterünk és névadónk, az indiai Szvámí Sivánanda hatha jóga professzora, Szvámi Vísnu-dévánanda állította össze 1969-ben. Olyan átfogó képzési tematikát alakított ki, amely könnyen elsajátítható a nyugati világban is. Bizonyítja ezt, hogy a világon már 40 helyen érhető el Sivánanda jógaoktató képzés, az eddig világszerte kiadott közel 30 ezer jógaoktatói oklevél és az Indiában és a világon több mint 800 helyen működik Sivánanda tanításaira épülő jógaszervezet.
 
Akik jógaoktatóvá akarnak válni, a tanfolyam végén a teljes anyagból tett sikeres elméleti és gyakorlati vizsga esetén jógaoktatói oklevelet szerezhetnek. A többiek számára ez haladó tanfolyamnak minősül. 
A jógaoktató képzés a következő hat fő témakörre épül:
  • jógafilozófia: a jóga céljának megvilágítása, az önvaló és az önkiteljesedés megértése
  • hatha jóga: tartalmazza az ászanák, pránajáma, relaxáció és testtisztító gyakorlatok megismerését, elsajátítását
  • Bhagavad Gítá: a jóga alapműve, melyet jelentősége miatt részletesen feldolgozunk
  • kirtan: e tárgy keretében szanszkrit nyelvű mantrák jelentésével és éneklésével ismerkedünk meg, melyek rezgései jótékony hatásúak a fizikai és asztrál testre is.
  • meditáció és mantrák: az elme feletti uralom technikáinak megismerését és gyakorlását tartalmazza.
  • anatómia és élettan: tartalmazza azokat az emberi szervezet felépítésével, működésével kapcsolatos alapvető ismereteket, amivel a jógaoktatónak rendelkeznie kell a biztonságos jógaoktatáshoz.
A résztvevők emellett olyan jógaközösség tagjaivá válhatnak, ahol az egymásért és embertársainkért végzett önzetlen szolgálatnak, a jóga szellemiség hétköznapokba ültetésének és a jókedvű közösségi programoknak hagyománya van. Sivánanda szellemiségének hatását mutatja, hogy Budapesten és vidéken is több, erre a tanításra épülő Jógaközpont, illetve jógaoktató működik már.
 
Gondolatok a Sivánanda jógaoktatói tanfolyamról:
„Bízva, nyitott szívvel léptem az útra, s megérintett a határtalan erő.
Talán egy cseppjében megpillanthattam magam? Mert derűssé és sugárzóvá váltam. Belevetettem hát magam a folyamba, mely éreztem, célom felé visz,
De a görcsösség visszahúzott, és a fel-feltámadó viharos szélben a parti sziklákhoz csapódtam.
És most mégis, az áramlat biztonságos ölelésében úszom tovább,
Figyelemmel, egyre öntudatosabban, és békésebben,
Isten neveit kiáradó szívvel és önfeledten énekelem.”

Dévapriya, végzett jógaoktató

„Hanumán katonás tanácsai elmélyítették a légzésemet, hogy a gondolataim és indulataim felett uralmat szerezzek. A védikus filozófia új kulcsot adott az önismerethez.”
Vivy, végzett jógaoktató

"Nagyon lojális a lefektetett Sivánanda elvekhez. Fontos számukra, hogy a lehető legtisztábban adják át a tanítást. Nyitottság, kedvesség, de egyben szigorúság is. Nagyon hálás vagyok az elmúlt évért. Sok mindent tanultam magamról és nagyon tanulságos volt minden szempontból. Köszönöm."
Móni, végzett jógaoktató

Nagyon sokat kaptam ez alatt az egy év alatt, sokat tanultam és tapasztaltam. Omkára órái voltak a kedvenceim, ittam a szavait. Imádom a filozófiát.”
Kriszti, végzett jógaoktató

„Talán Krishna és Arjuna párbeszédének befogadása okozta számomra a legtöbb nehézséget, mégis a tétlenség a cselekvésben és a cselekvés a tétlenségben lett az egyik kedvenc jógatanításom.”
Indírá, végzett jógaoktató

„Hálás vagyok, hogy ide vezetetett az utam. Tanítóim megérintették és megnyitották szívem kapuit, a jóga iránti alázatukkal, elhivatottságukkal és emberségükkel”
Búza, végzett jógaoktató

„Köszönöm az embereket és a tanításokat, akikkel és amikkel gazdagabbá váltam! Igyekszem majd szilárd hittel őrizni és tiszta szándékkal továbbadni mindazt a tudást amiből a jógán keresztül részesülhettem”
Ági, végzett jógaoktató

„Köszönöm, hogy megerősítettek abban, hogy szeretetet és tudást adni kell és kapni jó."
Judit, végzett jógaoktató

„Az elme egy ajtó - ha nem figyelsz rá, kifelé visz, ha odafigyelsz rá, befelé visz. Ugyanaz az ajtó! A jól végzett munka mélységes béke forrása. Az ember úgy érzi, kivette a részét a teljességből.”
Rádhika - Osho idézete, végzett jógaoktató

A jóga a legjobb dolog, ami történt velem életemben. És ehhez megtaláltam a legcsodásabb helyet. Őszinte tiszteletem és köszönetem minden oktatómnak”
Alexandra végzett jógaoktató

„Én őszinte szeretettel és nagyra becsüléssel gondolok vissza tanárainkra. Nagyon sokat tanultam tőlük a világról, magamról. Mostmár hiszem, hogy nem véletlen, hogy elindultam egy új úton. A jógatanfolyamon tanultak mélyen megérintettek, tanáraink hitelessége, tisztasága, őszintesége példamutató számomra is. Köszönöm, hogy részese lehettem mindennek.”
Ilona, végzett jógaoktató

„A Teremtő mindig is jelen volt perceimben, vagy én az övében...ezt mindig is éreztem, de a jóga, azáltal, hogy az értelmemen keresztül szólt, ésszel is hihetővé, hitelessé tette az addigi Istenhitemet. Nagyon köszönöm az oktatók tapasztalatát, türelmét, hitelességét és életbölcsességét, és „útitársaim” szeméből áradó biztatást!”
Emőke, végzett jógaoktató

"Hálás vagyok, hogy rátaláltam erre az iskolára. Köszönöm a kedves és szigorú szavakat és hogy megosztottátok velem a tanításokat." Zsuzsi, végzett jógaoktató

"Egy nagy családot találtam itt és hálás vagyok, hogy ennek részese lehetek. Köszönöm a szeretetet, támogatást, beszélgetést, tanítást. Ha csak egy részét tovább tudom adni, boldog lehetek."
Andrea, végzett jógaoktató

"A jógaoktatói tanfolyam egy belső utazás is volt egyben. Kívánom, hogy a következő oktatójelöltek is érezzék meg, éljék át a Mesterek csodálatos ajándékát." Zsuzsi, végzett jógaoktató

"Olyan dolgok történtek velem, ami ediggi életemben soha. A jógaoktatói vizsgával elérkeztem az első mérföldkőhöz, amire építve elindulhatok azon az úton, ahol megtalálhatom a boldogságomat és saját magamat. Az életemben még soha nem találkoztam annyi szeretettel, támogatással és elfogadással mint az elmúlt egy évben. Olyan csodálatos oktatóim voltak, akik egy új világot nyitottak meg számomra a tudásukkal és szeretetükkel. Szeretném mindenkinek átadni azt amit itt kaptam. Köszönöm!"
Györgyi, végzett jógaoktató

A tanfolyam oktatói:
 
A jógaoktató képzést Omkára (Veres András), a Magyar Jógaoktatók Szövetségének alapító elnöke, a Sivananda Jógaközpont vezetője irányítja. A képzésben a legtapasztaltabb, több irányú képzettséggel rendelkező vezető jógaoktatóink vesznek részt:


Omkára (Veres András) filozófia és hatha jóga:
Több mint 20 éve jógázik. Jógaoktatói oklevelet Indiában a Sivánanda Dhanwantari Ásramban szerezte. Különböző rendszereket tanulmányozva és kipróbálva a Sivánanda jógaszintézis elkötelezett híve lett. Magyarországra ő hozta el a Sivánanda rendszer tanításait, jógaoktatói oklevelét 1995-ben Dél-Indiában szerezte. 1996-ban alapította meg a Spirituart Jóga Alapítványt, melynek keretében azóta működik a Sivananda Jógaközpont Budapesten. Fő érdeklődési területe a jógafilozófia és a meditáció, mely témakörökben önálló tanfolyamokat is vezet. Számos prominens személyiséget vezetett be a jóga birodalmába. A magyar jógaélet egyik meghatározó személyisége.
 
Szítá (Szabó Ágnes) Bhagavad Gítá és Kirtan:
Omkára után a Sivananda Jógaközpont legrégebbi oktatója. Jógaoktatói oklevelét 1996-ban szerezte. Sivánanda Mester tanításainak-írásainak legfelkészültebb és legkiválóbb hazai fordítója. A Sivánanda jógaközösségben a zenés kirtan éneklésnek elindítója. Minden tevékenységét Sivánanda iránti mély elkötelezettség és szolgálat hatja át.
 
Hanumán (Nothnagel Judit) hatha jóga, meditáció és mantrák:
Több mint 10 éves jógaoktatói tapasztalattal rendelkezik. A budapesti Sivananda Jógaközpontban szerezte jógaoktatói oklevelét 1998-ban, Sivánanda elkötelezett híve. Tanítványai a hatha jógában való tudásáért, következetes, precíz oktatási módszeréért, szeretetteljes, empatikus lényéért kedvelik.
 
Gangá (dr. Szabó Anikó) hatha jóga:
Jógaoktatói oklevelét a Sivananda Jógaközpontban szerezte 2003-ban. Feladatának tartja ismeretei, tapasztalatai  továbbadását, tanítását. Oktatásában transzperszonális pszichológusi végzettségét is felhasználja. Szeret kirtant énekelni, zenélni.
 
Ánandí (dr. Hovanecz Anikó belgyógyász-emésztőszervi specialista, jógaterapeuta) anatómia, élettan:
Jógaoktatói oklevelét a budapesti Sivananda Jógaközpontban szerezte 2005-ben. Orvosi és jógaoktatói tapasztalatait, természetgyógyászati és ájurvéda ismereteit a jógaterápiában ötvözi. A Sivánanda jógaközösség programjainak egyik aktív szervezője. www.anandijoga.hu
 
Szaraszvati (Keserű Aranka) hatha jóga:
Koreográfusnak készült, a tánc lelkületét szerette volna átadni, eljuttatni az emberekhez, majd 1996-ban találkozott a jógával, s rájött,  ez az, amit keresett, ez az, amit másokkal is szeretnék megosztani. Jógaoktatói oklevelét a Sivananda Jógaközpontban szerezte 2006-ban. Jelenleg a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnöke.   
 
Rádhá (Börzsei Márti) hatha jóga:
2002. óta elkötelezett jógázó, jógaoktatói oklevelét a Sivananda Jógaközpontban szerezte 2007-ben. A jógaoktatás lehetősége számára élete egyik legnagyobb ajándéka, mivel  a tanítás szépségeit megélve a helyes élet tudományát adhatja át az érdeklődőknek.   
A tanfolyam időpontja:
 
A tanfolyam egy éves időtartamú, 2014. május 5-től 2015. májusig tart. A sikeres vizsgát tett jógaoktatók oklevelének átadására 2015. júniusában kerül sor ünnepélyes keretek között.
Havonta három foglalkozást tartunk, hétfő esténként 18.00-21.00-ig egy szünettel. A képzés része továbbá még 4-5 előre egyeztetett hétvégi oktatás is.
(Július, augusztus folyamán nyári szünet lesz, valamint az ünnepek idején is szünetel az oktatás)
 
   
A foglalkozások helyszíne:

Sivananda Jógaközpont,
1028 Budapest,  Szegfű u. 2.
Az elérhetőségről bővebben itt olvashatsz:
Elérhetőség


Tanfolyami részvételi díj:
I. Fizetési variáció: összesen 189.000,- Ft, ebből 35.000,- Ft jelentkezéskor, de legkésőbb 2014. május 5-ig, majd 154.000,- Ft pedig  2014. május 31-ig megfizetve.
II. Fizetési variáció: összesen 211.000,- Ft, ebből 35.000,- Ft jelentkezéskor, de legkésőbb 2014. május 5-ig, majd négy 44.000 Ft-os részlet: 1. 2014. június 15-ig 2. 2014. október 15-ig 3. 2015. január 15-ig 4. 2015. március 15-ig.

Jelentkezni csak a teljes tanfolyamra lehet, annak anyagi vonzataival együtt. A választott fizetési konstrukciótól függetlenül a résztvevőnek a teljes tanfolyami díjat ki kell fizetnie a tanfolyam abbahagyása esetén is. A tanfolyami díj fizethető SZÉP kártyákkal is.
 
Beiratkozás:
A tanfolyami helyet az előzetes beiratkozás és az előleg beérkezésének sorrendjében tudjuk biztosítani. Beiratkozáskor 35.000 Ft tanfolyami díjrészlet fizetendő személyesen vagy átutalással.
Beiratkozás történhet a Sivananda Jógaközpontban személyesen telefonon előre egyeztetett időpontban, vagy e-mail-en a fenti összeg banki átutalásával.
Nevünk, bankszámlaszámunk:
Spirituart Jóga Alapítvány, 58300134-10005240-00000000. Átutalásnál kérjük a megjegyzés rovatban feltüntetni a jelentkező nevét.
 
A befizetett összegről cégek vagy magánszemélyek részére jógáról szóló számlát tudunk kiállítani.
 
Sivananda Jógaközpontról röviden:
Központunk a jóga és védanta filozófiára épülő tradicionális jógaszervezet, mely Budapesten 1996-ban nyitotta meg kapuit. Gyökerei Risikéshez, a himalájai Sivánanda Ásramhoz nyúlnak vissza. Itt a Gangesz partján élt és tanított mesterünk, Szvámí Sivánanda és tanítványa, Szvámí Vísnu-dévananda. Sivánanda több, mint 200 kötetnyi jógáról szóló írása alkotja központunk szellemi alapját. Hagyományos mester-tanítvány láncolatra épülő non-profit szervezetként működünk.
A jógaközpont vezetője Omkára – Veres András.
A jógaközpont személyes kapcsolatot tart fenn a rishikeshi Sivánanda Ashram vezetésével, ahol elismerik Omkára úttörő és kitartó munkásságát a Sivánanda módszer magyarországi meghonosításában és terjesztésében.

  

   

A risikési Sivánanda Ásram a Gangesz partján; A Sivananda oszlop a risikési ásramban;Szvámí Vimalananda,
a risikési ásram vezetője köszönti Omkárát a budapesti Sivananda Jógaközpont 15. "születésnapján

2014. március 21-én Őexcellenciája Malay Mishra Úr, India magyarországi nagykövete látogatást tett jógaközpontunkban

Fogadásakor tartott köszöntőjében 
"indiai hazaérkezésként élte meg" látogatásának első pillanatait.  Testvérének nevezett bennünket, hiszen beavatását ő is a Sivánanda tradícióban kapta. Az előadással egybekötött találkozó szép emléket hagyott mindnyájunk emlékezetében.

 

 

Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta úr, India magyarországi nagykövete a megnyitó ünnepségen

Az új jógaközpontunk megnyitó ünnepségén, 2010. szept.11-én elismerően szólt működésünkről. Idézet beszédéből:
"Úgy érzem itt magam, mintha Indiában hazaérkeztem volna... A Sivananda Jógaközpont autentikus intézmény a jóga oktatásában, népszerűsítésében. Elismerés illeti immár 15 éves munkájukat, amivel a lakosság testi-lelki egészsége érdekében tevékenykednek."

Részlet Őexcellenciája Lakshmi M. Puri India korábbi magyarországi nagykövete magyar Államfőhöz és a Miniszterelnökhöz írt leveléből:


„Jóga ismereteimre bizalommal állíthatom, hogy a Spirituart Jóga Alapítvány  autentikus jóga intézmény. Átfogó tananyaguk egységes, melynek alapját a jóga ősi forrásai képezik. Oktatási tevékenységük elősegíti a két nemzet kölcsönös megértését. Tananyaguk és tevékenységük alapján a Spirituart Jóga Alapítvány mind a nyugati világban, mind Indiában megállná a helyét."


Szvámí Hanszánanda köszönti a magyar Sivananda jógaközpontot:     

Szvámí Sivánanda, a modern idők egyik legnagyobb jógamestere. Az ötvenes évek második felében egyik közvetlen tanítványát, Szvámí Visnu-dévánandát küldte Nyugatra jógát tanítani, aki egész életében azért harcolt, hogy úgyanúgy megtartsa a jóga tudományának tisztaságát és mélységét, ahogyan ő a Himalájában kapta tanítójától. Az egyszerűség és a hitelesség ötvözetében rejlik ennek a két nagy tanítónak a zsenialitása, s ez a magyarázata tanításaik népszerűségének is, mind a keleti, mind a nyugati világban.

A Sivananda jógaközpontról bővebben itt olvashatsz.
 
Várunk szeretettel jógaoktatói tanfolyamunkon.
A Sivananda Jógaközpont vezetése

Sivananda Jógaközpont | 1028 Budapest. Szegfű u. 2. | 06-1/397-5258 | 06-30/689-9284 | joga@sivananda.hu | jóga