Gyerekjóga 6-12 éveseknek

A gyermekek még emlékeznek belső, tiszta lényükre, igazi Önvalójukra. Belső boldogságuk őszinte és sugárzó. Minden pillantásukban, szemük csillogásában benne foglaltatik a bölcsesség és tudás. Mosolyukkal a feltétel nélküli szeretetre és elfogadásra tanítanak bennünket.(Szilassy Katica  jógaoktató)

Ezt a tudást szeretnénk megörizni a gyermekekben, s arra nevelni őket, hogy hallgassanak belső, intuitív hangjukra. A jóga segít

 • a koncentráció erősítésében,
 • az egészséges gerinc és testtartás kialakításában,
 • egyensúlyt, belső harmóniát eredményez. 
 • A jóga megalapozza egészséges életüket testi-lelki-szellemi szinten egyaránt.

  Felépítés

  A gyermekek számára nagyon fontos a biztonságot adó keret, ezért a foglalkozások elejét és végét mindig ugyanúgy építjük fel.

 • Bevezetés-ráhangolódás: Az „ÓM” mantrát hangosan, együtt zengetjük, miközben a test ellazul, az elme lecsendesedik, szívünk szeretete összeforr.
 • Bemelegítő gyakorlatok: Átmozgatjuk az izmokat, inakat, ínszalagokat felkészítve a testet a nagyobb mozgások és ászanák kivitelezéséhez.
 • Szemgyakorlatok: Erősítik a látást, segítik a koncentrációt, szélesítik a „látókört”.
 • Ászanák: A jóga rendszer ászanáit játékos formában sajátítják el a gyermekek, (állatok utánzásával, vagy mese környezetben). A mozgás olyan életelem, mint a levegő, vagy a víz. A gyakorlatok segítenek megszabadulni a feszültségektől, feloldják a testben az energiablokádokat, megőrzik, vagy visszaállítják az egészség egyensúlyát. A gyermekek megismerik és megszeretik testüket, a testséma fejlődik.
 • Játék: Számukra a legfontosabb elfoglaltság, ezen keresztül szereznek tapasztalatokat, fejlődnek különböző készségeik: figyelem, koncentráció, auditív-vizuális érzékelés, verbális készség, memória, stb, és ezen át dolgozzák fel az általuk átélt eseményeket is.
 • Légző gyakorlatok: A gyermekek megtanulják a nyugodt és mély légzést. Feltölti őket friss oxigénnel és életenergiával (pránával). Ezáltal egész testük egészségesen tud működni, megnövekszik az életerejük, erősödik immunrendszerük.
  A légzésszabályozással (pránájámával) pszichikai és mentális egyensúlyt teremtünk.
 • Relaxáció: A relaxáció alatt mesével teremtjük meg a gyermekek jó közérzetét, hangulatát.
  A mese szimbolikus üzeneteivel képesek lesznek tökéletesen ellazulni, megszabadulni a negatív lelki-szellemi állapotokból, rossz kötöttségeiktől, örömteli gondolatok, képek, élmények foglalják el a régiek helyét, pozitív tudatállapot változás jön létre.
  A mesében egy kívánságot (szankalpát) fogalmazunk meg, ami olyan mondat, célkitűzés, amit el szeretnénk érni, vagy amiben változni szeretnénk.
  A relaxáció egy folyamat melyet gyakorlással tudnak elmélyíteni, ennek során megtapasztalják belső békéjüket, felfedezik az önismeret kalandos útját, önbizalmuk erősödik. Szabaddá válnak a teljesebb örömteli életre.
 • Közös ének: Az óra végén az „ÓM Trjambakam” (védelmező – gyógyító) szanszkrit mantrát együtt énekeljük, melyet kedvük szerint a gyermekek indiai hangszereken kísérhetik. A mai kor embere számára a leggyorsabb út a belső béke megtalálásához: a zene és ének vezetnek.

A gyermekkorban elkezdett jógázás az élet kiváló megalapozása :-)

Várunk szeretettel játékos foglalkozásainkon, ahol megtanítjuk az ászanákat (testhelyzetek), a helyes légzést, a relaxációt és a pozitív gondolkodást.

Szeptember 15-től újra indulnak a gyerekjógafoglalkozások!
A foglalkozások időpontja: minden péntek 17:00-18:00

CSAK ELŐZETES BEJELENTKEZÉSSEL LÁTOGATHATÓ! A FOGLALKOZÁS MINIMUM 3 FŐ RÉSZVÉTELÉVEL KERÜL MEGTARTÁSRA!
Kérjük, hogy legkésőbb az előző csütörtök 17 óráig regisztrálj!

 • online az adott napi foglalkozás online űrlapján, melyet az órarendből tudsz elérni rákattintva az adott órára, vagy
 • telefonon (30 689 9284),  vagy
 • e-mailben joga@sivananda.hu.

Gyere, jógázz velünk :-)