MÁKOS LINZERCSILLAG

Hozzávalók 50-60 darabhoz

Tésztához

  • 250 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak vaniliáscukor
  • 200 g margarin
  • 100 g őrölt mák
  • 100 g őrölt mandula / dió

Töltelékhez

  • kb. 200 g barack / szilva / málnalekvár

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk.
A masszát több adagban enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk. A tésztát csillag alakú kiszúró formával (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk, a csillagok felének közepéből kb. 2,5 cm átmérőjű kisebb csillagokat szúrunk ki, majd az előkészített tepsibe helyezzük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-15 perc

Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a lekvárt simára keverjük. Az alsó csillaglapokat a lekvárral megkenjük, majd a felső lappal befedjük és enyhén összenyomjuk.
Jól záródó fémdobozban a sütemény akár 3 hétig is eltartható.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ha a tészta túl lágy lenne, tegyük hűtőszekrénybe.
Ha a tészta túl kemény lenne, adjál hozzá 3 evőkanál tejfölt.
Mák helyett dióval vagy mogyoróval is készíteni.
Helyettesítsd a 2 evőkanálnyi lisztet kakaóporral, és kakaós tésztát is készíthetsz.
Ha sütés után kicsit kemény, ne aggódj, a lekvártól érik össze pár óra alatt és attól lesz puha – már ha marad addig J.
Többféle lekvárral is ki lehet próbálni.
A két csillagot lehet "elfordítva" egymásra tenni, így még többágú csillagokat kapunk.
A csillagokat ízlés szerint tortabevonóval is díszíthetjük.

 

Jó étvágyat!